Σε ιδιώτη γιατρό της επιλογής τους, έστω κι αν δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού, μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες και να τον ορίσουν ως προσωπικό γιατρό τους, εφόσον πληρώνουν την επίσκεψη, οι ίδιοι.
Με την ιδιωτική πληρωμή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον των γιατρών να συμβληθούν με το νέο σύστημα. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι Έλληνες μέσω ιδίων πληρωμών καταβάλλουν το 40% περίπου των δαπανών για την υγεία, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου τα συστήματα υγείας των δύο χωρών είναι ιδιωτικά. Με τις νέες αυτές πολιτικές, αναμένεται οι ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο.
Στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων, το υπουργείο προβλέπει την πρόσληψη 1.375 επαγγελματιών υγείας για την ενίσχυση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την δημιουργία 7 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας, την εκπαίδευση των προσωπικών γιατρών, αλλά και την καθιέρωση δεικτών αποδοτικότητας των γιατρών στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Αν οι γιατροί δεν «πιάνουν» τους στόχους αποδοτικότητας, θα υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε επόμενη φάση.
Οι 1.375 νέες θέσεις που θα προκηρυχθούν, αφορούν 360 γιατρούς, 30 πανεπιστημιακούς (μέλη ΔΕΠ) για τη στελέχωση των 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, 600 νοσηλευτές και 385 θέσεις λοιπού προσωπικού.
Το νέο πλάνο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέροντας πως «Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά.
Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό.
Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει».
Η κ. Αγαπηδάκη, διευκρίνισε επίσης ότι ο προσωπικός ιατρός αφορά την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, όχι τα πάντα.
Σήμερα έχουν συμβληθεί ως προσωπικοί ιατροί 2.215 γιατροί από το δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ με την δυνατότητα επιλογής ιδιωτών γιατρών από τους πολίτες, εκτιμάται ότι θα μετέχουν στο σύστημα άλλοι 2.500 γιατροί περίπου. Μέχρι στιγμής έχει εγγραφεί το 56% των πολιτών, περίπου 5 εκατ. δικαιούχοι από τους 8,87 εκατομμύρια.
Παρόλα αυτά οι ανάγκες για νέους γιατρούς φτάνουν τους 1.379, εκ των οποίων το 60% αφορά την περιφέρεια Αττικής. Και επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί γιατροί ή παθολόγοι, (μόνο το 5% των γιατρών είναι παθολόγοι ή γενικοί γιατροί στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο είναι 26%), το υπουργείο Υγείας προβλέπει «μπόνους» 30.000 ευρώ το χρόνο για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την παθολογία ή γενική ιατρική για ειδικότητα, με την υποχρέωση να μείνουν για άλλα πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.
Σε ότι αφορά τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο, οι 30 πανεπιστημιακοί που θα ενταχθούν σε αυτά, θα εξειδικεύονται στην επείγουσα ιατρική για εφαρμογές τηλεϊατρικής, στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και παιδική παχυσαρκία, ψυχολογία και προαγωγή της υγείας.
Απογευματινά ιατρεία
Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε καταγγελίες για την υπουργική απόφαση περί διενέργειας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία στην οποία έχουν συμπεριληφθεί και οι μεταμοσχεύσεις, απάντησε πως «δεν πρόκειται να διενεργηθούν μεταμοσχεύσεις στα απογευματινά χειρουργεία».
Διευκρίνισε πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει όλους τους κωδικούς όλων των επεμβάσεων που γίνονται στο ΕΣΥ, προκειμένου να μην εξαιρεθεί εκ παραδρομής κάποια επέμβαση.
Ο υπουργός απέδωσε την καταγγελία σε «έλλειψη εμπιστοσύνης» και «άρνηση στη μεταρρύθμιση».
Ανέφερε πως μέχρι στιγμής 15 νοσοκομεία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία και ότι το υπουργείο Υγείας συνομιλεί με εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για τους όρους κάλυψης των επεμβάσεων.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου