Και εγένετο "Κίνημα Δημοκρατίας": Ο Κασσελάκης ίδρυσε κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί;

   Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να ίδρυσε νέο κόμμα, παρουσιάζοντας την ιδρυτική του διακήρυξη, εντούτοις το μεγάλο θέμα που «καίει» τους ενοίκους των γραφείων του Ταύρου είναι η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


   Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι το όνομα του κόμματός του θα είναι "Κίνημα Δημοκρατίας", στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

   Υπάρχουν 3 αριθμοί-κλειδιά για την επόμενη ημέρα του κόμματος Κασσελάκη: 6+2+2. Για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται 10 βουλευτές, υπόθεση καθόλου εύκολη για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απαιτούνται πολλά βήματα, κρίσιμες αποφάσεις προσώπων, πειθώ και ισορροπίες. Άρα πρόκειται για μία πολυσύνθετη εξίσωση.

Οι 5+1 Βουλευτές

  Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πέντε «καπαρωμένοι» βουλευτές που έχουν δηλώσει την πίστη τους στο νέο εγχείρημα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ένας, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στο στρατόπεδο Κασσελάκη.

  Εντούτοις, δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Πρόκειται για τον Πέτρο Παππά, ο οποίος μπορεί να κρατά στενή επικοινωνία με τους υπόλοιπους αποχωρήσαντες, ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει οριστικοποιήσει την ένταξή του στο νέο κόμμα.

   Από την άλλη, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου, που αποχώρησαν πριν από λίγες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ταράσσοντας τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που προέκυψαν από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, βρίσκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη ημέρα. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου ανήκουν και αυτοί στην κοινοβουλευτική «φρουρά» Κασσελάκη.

Οι 2 του ΣΥΡΙΖΑ

   Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η τελική απόφαση του Γιάννη Σαρακιώτη και του Ευάγγελου Αποστολάκη. Οι δύο βουλευτές παραμένουν-προς το παρόν- μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός Κουμουνδούρου.

   Ο Βουλευτής Επικρατείας έκανε προ ημερών μία διφορούμενη δήλωση αναφορικά με την παρουσία του στο κόμμα, πίνοντας νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί στενή επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν αποκλείεται να διαλέξει την πλευρά του Ταύρου.

   Αν μη τι άλλο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις προεδρικές κάλπες είναι κρίσιμος δείκτης για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Ο ίδιος φαίνεται πως ακόμη ζυγίζει τα πράγματα και δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

   Από την άλλη, ο Γιάννης Σαρακιώτης δέχεται τεράστιες πιέσεις από τους αποχωρήσαντες των οργανώσεων της Φθιώτιδας. Αν και στην αρχή δήλωνε ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φαίνεται πως τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και δεν αποκλείεται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο ίδιος θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες, έχοντας βάλει στο ζύγι όλες τις παραμέτρους. Εφόσον, λοιπόν, οι δύο βουλευτές αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει 8 συνολικά βουλευτές υπό την επιρροή του.

Οι 2 ανεξάρτητοι

   Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, πλην των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 προέρχονται από τη ΝΔ, 1 από το ΠΑΣΟΚ, 1 από την Ελληνική Λύση, 7 από τους Σπαρτιάτες και 2 από την Πλεύση Ελευθερίας. Άπαντες -de facto αποκλείονται- εκτός από τον Μιχάλη Χουρδάκη και την Αρετή Παπαϊωάννου.

   Οι δύο πρώην βουλευτές του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμπλεύσουν με το κόμμα Κασσελάκη. Ο κ. Χουρδάκης πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε δήλωση αναφορικά με τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα δηλώνοντας διατεθειμένος να ακούσει όλες τις πλευρές.

   Σημειωτέον ότι ο ίδιος έχει τον ρόλο του εκπροσώπου των ανεξάρτητων βουλευτών στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Αν και κατά το παρελθόν ο πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας είχε επαφή και επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει την ένταξή του στην Κ.Ο. της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.

   Μετά την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν υπάρξει, οπότε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Για την ακρίβεια, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι εύκολο ο κ. Χουρδάκης να ενταχθεί στην Κ.Ο. του Στέφανου Κασσελάκη. Αντιστοίχως, και η μητέρα του και βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία είχε ανεξαρτητοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχάλη Χουρδάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O Καραμανλής δεν έκανε τον Πόντιο Πιλάτο και ο Σαμαράς δεν είναι πια μόνος του…

   Μετά από ένα μπαράζ δημόσιων «αδειασμάτων» από εσωκομματικούς φίλους και εχθρούς, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι πια μόνος του. Στο πλευρό ...