Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραπέμφθηκε με 157 «ναι» στο Δικαστικό Συμβούλιο για τον έλεγχο του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος σχετικά τους χειρισμούς του που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.
Ειδικότερα, το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής αναφέρει ότι προτείνεται η «κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέως για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και ειδικότερα διότι κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2021 έως και 28/2/2023 κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022 εκ προθέσεως και με σκοπό να βλάψει οικονομικά την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» παρέλειψε:
- να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων
- να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου
- και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό».
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή
Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης.
Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, επέλεξε να μιλήσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και όχι ο υπουργός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία κράτησε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν εξαιτίας και των μαζικών αποχωρήσεων.
Τελικά, ψήφισαν 164 βουλευτές.
Αναλυτικότερα, από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 154 βουλευτές, από την Πλεύση Ελευθερίας 6 και 4 ανεξάρτητοι (Κατσιβαρδάς, Ασπιώτης, Γαυγιωτάκης, Κυριαζίδης), ενώ 135 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν.
Έτσι, φαίνεται ότι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους στήριξαν την πρόταση της ΝΔ.
Τι θα ακολουθήσει
Με την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή ολοκληρώνει τις ενέργειες της στην έρευνα της υπόθεσης (σ.σ. η αντιπολίτευση λέει ότι τέτοια δεν υπήρξε) και το μόνο που μένει είναι να κληρωθούν, με σφαιρίδια, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα ελέγξουν την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού και θα κάνουν όλες τις ανακριτικές πράξεις και τη συλλογή εγγράφων, αρμοδιότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός δίνει στην Προανακριτική.
Η κλήρωση θα γίνει πιθανότατα μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, σε δημόσια συνεδρίαση, ενώ το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και 2 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν κατά την έρευνα προκύψουν ζητήματα, το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού, εφόσον στείλει εκ νέου την υπόθεση στη Βουλή και με την προϋπόθεση πως τα διερευνώμενα αδικήματα δεν έχουν απορριφθεί από την Ολομέλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου