Το στοίχειωμα των Τεμπών δεν είναι κάτι νέο. Στην αρχαιότητα, κάθε εννιά χρόνια έκαναν στα Τέμπη εξαγνισμούς για να τα ξορκίσουν την αρνητικότητα του μέρους, με τελετές όπου συμμετείχαν κυρίως παιδιά και νέοι. Ο λόγος των εξαγνιστικών τελετών;
Τα Τέμπη θεωρούνταν φορτισμένα με μια παράξενη, αρνητική ενέργεια, διότι εκεί είχε καταφύγει πληγωμένο το μυθολογικό τέρας Πύθων, εκεί και «πέθανε», από τραύμα που του προκάλεσε ο Απόλλων.
Ο Απόλλων είναι ο κατεξοχήν θεός της νεότητας! Οι καθαρμοί εξάγνιζαν το μέρος, προφύλασσαν τους ανθρώπους, αποκαθιστούσαν την απολλώνια αρμονία, εγγυούνταν τη νίκη επί του χαοτικού Πύθωνα. Πόσα εκατοντάδες χρόνια έχει που σταμάτησαν αυτοί οι εξαγνισμοί;
Ο Πύθωνας εν τω μεταξύ ανασυντασσόταν. Το μίασμα αυξάνει ατιθάσευτο. Ο Πύθωνας δυναμώνει και διψάει για εκδίκηση ενάντια σε ό,τι θυμίζει Απόλλωνα: Τίποτα πιο απολλώνιο από τη νεότητα. Κάτι ακόμη: Και τα τρία δυστυχήματα έγιναν ανεβαίνοντας προς τα Τέμπη και κανένα κατεβαίνοντας προς τα Τέμπη…
Ο Απόλλωνας καταδίωξε τον Πύθωνα από τους Δελφούς, όπου τον πλήγωσε, ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΜΠΗ για να σιγουρευτεί ότι το τέρας θα ξεψυχήσει… Ο Πύθωνας εκδικείται τον νεανικό Απόλλωνα που ανηφόρισε στα Τέμπη, σκοτώνοντας νέους που ανηφορίζουν στα Τέμπη… Γι’ αυτό, το 2023, επιβατικό «έπρεπε» να είναι μόνο το τρένο που ανέβαινε. Αυτό που κατέβαινε δεν ήταν επιβατικό. Οι νεκροί είναι πάντα νέοι που ανηφορίζουν, μισητές εικόνες του νικηφόρου νεαρού Απόλλωνα.
Στους αρχαίους καθαρμούς, ένας νέος, σε ρόλο Απόλλωνα, ανέβαινε από τους Δελφούς στα Τέμπη και εκεί έβαζε φωτιά σε μια κατασκευή που συμβόλιζε τη φωλιά του Πύθωνα… Καθαρμοί πια πουθενά. Αντί να καίγεται η φωλιά του Πύθωνα, ο Πύθωνας παραδίδει στις φλόγες βαγόνια γεμάτα νέους, νέους που κάποτε έβαζαν φωτιά στη φωλιά του.
Στην αρχαιότητα, το απολλώνιο έτος ξεκινούσε με την Άνοιξη. Ύμνοι παντού στις ελληνικές πόλεις για την επιστροφή του Απόλλωνα… Φέτος η άνοιξη μπήκε με θρήνους σε όλη τη χώρα! Ο Πύθωνας πρόλαβε τον Απόλλωνα! Έκαψε δεκάδες νέους την τελευταία νύχτα του χειμώνα, λίγα μόνο λεπτά πριν έρθει η Άνοιξη, δηλαδή πριν επιστρέψει ο Απόλλωνας…
Πηγή: Αμαρυσία
Χαριτίνη Παπαδάτου, Σοφία Παπαδάτου, Αναστάσιος Κουτσούκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου